Nejlepší způsoby, jak uskladnit potraviny v lednici

Znáte to. Otevřete lednici a než najdete to co potřebujete, trvá to hezky dlouho. Ono mezi krabicemi s mlékem, džusem, vajíčky, sýry, uzeninou, máslem, a kdoví čím dalším, najít to co zrovna hledám, je boj. Kromě toho, že do lednice vniká teplejší vzduch z okolního prostoru, často nevíte, zda vůbec v lednici hledanou potravinu máte. Z těchto i dalších důvodů, je dobré mít v lednici pořádek.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Jednotlivé druhy potravin mít u sebe, po blocích, ty s datem nejkratší doby trvanlivosti vepředu. Existují i pravidla, co kde v lednici skladovat. Tak třeba mléko – vzadu dole. Tam je nejnižší teplota, a stálé klima. Vajíčka dále ode dveří. Máslo, sýry ve dveřích. Zelenina v boxech dle druhů, stejně tak ovoce. Maso, ryby vedle sebe, odděleně od jiných potravin, aby nedošlo ke kontaminaci, a načpění jejich vůní. K uskladnění se vám může hodit několik pomůcek.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Každá potravina mé své místo

Sady skleněných nádob 

Tyto nádoby využijte pro aromatické, a snadno se kazící potraviny. Jednak do nich vidíte, aniž byste je otvírali, a případný pach zůstane uvnitř. Navíc si můžete každou nádobu popsat, takže máte přehled, co jste kdy nakoupili. Lze je také lehce umývat i v myčce.

Košíky na nebalené potraviny

Jsou určené hlavně pro uskladnění ovoce, zeleniny, a větších kusů. Může k nim vzduch, čímž nedochází tolik k jejich kažení. A velmi lehce odhalíte kusy, které je třeba z důvodu hniloby vyhodit. Jejich čištění je také velmi snadné.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Pozor na rozdílné teploty

Opakovaně použitelné sáčky na potraviny

Jsou mnohem ekologičtější než jednorázové sáčky. Jsou uzavíratelné, takže i zbytky nesnědeného jídla v nich lze uchovávat. Navíc je můžete vložit do mikrovlnné nebo i teplovzdušné trouby a jídlo v nich ohřát, aniž byste použili další nádobí. Pak je následně umyjete a můžete znovu použít. Vydrží vám i několik let.

Omyvatelné vodotěsné podložky

Ty vám poslouží k tomu, aby jste po každém vylití, či vysypání nějaké potraviny museli čistit celou lednici. Jednoduše podložky vyjmete, umyjete a vrátíte zpět do lednice. Navíc brání růstu bakterií, a tím i zápachu v lednici. Udržovat v lednici čisto a pořádek znamená méně zkažených a vyhozených potravin. To šetří hlavně vaši peněženku. K tomu slouží i pohlcovače pachů a vlhkosti, které jednoduše umístíte do lednice. Můžete do nich přidat jedlou sodu, která zvýší jejich účinnost, právě pohlcováním pachů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Zobrazit další články