Jak doma vypěstovat zimolez modrý aneb jeho blahodárné zdravotní účinky. Chutná jako borůvka a je plný antioxidantů
Tmavomodré protáhlé bobulky připomínají borůvky, ale nejde o borůvky. Jde o zimolez modrý, nově oceňovanou superpotravinu plnou antioxidantů.
Obsah
Modré protáhlé bobule podobné borůvkám, ale nejsou to borůvky. Jde o zimolez modrý. Toto ovoce prospívá při nižších teplotách a na farmářských trzích se objevuje brzy na jaře ještě před jinými plody, jako jsou borůvky a jahody. Populární je hlavně v zahraničí po několik posledních let. Je nutričně velmi výhodný a řadí se mezi superpotraviny.
Svůj původ má tato rostlina v Japonsku, kde se jí říká „haskap“. Kromě Japonska byly tyto bobule prvně zdokumentovány také v Rusku a Číně již v 18. století. Zimolez modrý je znám pod mnoha názvy, říká se mu třeba kamčatská či jarní borůvka, zimolez sladký, zimolez létavý nebo medovka.
Jak zimolez modrý chutná?
Chuť bobulí modrého zimolezu lze srovnat s mírně nezralými borůvkami nebo ostružinami a lze je konzumovat všemi způsoby jako ostatní typické bobuloviny. Lze je tedy použít stejně jako borůvky na džem nebo jako jahody do muffinů. Vyrobit se z nich dá také dobré ovocné víno. Konzumovat se dají i v surovém stavu, kdy si zachovají nejvíce svých vitamínů.
Výhody modrého zimolezu pro naše zdraví
Bobule modrého zimolezu podpoří náš imunitní systém díky vysokému obsahu antioxidantů. Při testování s jinými podobnými bobulovinami jako jsou borůvky a ostružiny se zjistilo, že zimolez obsahuje největší množství antokyanů. To jsou přírodní pigmenty tvořící se v modrozeleném a červeně zbarveném ovoci, které jsou spojovány s pozitivním účinkem na zdraví očí a se všemi druhy protizánětlivých účinků, jako je třeba zlepšení zánětu dásní nebo revmatoidní artritidy. Modrý zimolez je dále cenným zdrojem vlákniny a vitamínu C.
Domácí pěstování zimolezu modrého
Vzhledem k tomu, že se těmto rostlinám daří v chladnějších teplotách, jsou schopny dobře růst, aniž by vyžadovaly mnoho způsobů hubení škůdců. Rovněž nejsou nijak zvlášť vybíravé, pokud jde o půdu – stačí, aby měla dobrou drenáž, přiměřené množství organické hmoty a byla dobře vyvážená co do obsahu živin.
Toto ovoce potřebuje nejméně dvě odrůdy vysazené dostatečně blízko u sebe, aby se mohly vzájemně opylovat. Odrůd je k dispozici několik desítek, nejoblíbenější jsou ty sladší z nich. Jakmile jsou rostliny modrého zimolezu zasazeny, netrvá dlouho a můžete začít sbírat plody – obvykle již za dva roky. V porovnání s borůvkami je to krátká doba do první úrody, na borůvky si můžete počkat až dvakrát tak dlouhou dobu.