Vyhodit pomerančovou slupku do koše je velká škoda. Má 4 podivné, ale kupodivu užitečné možnosti užití
Přichází zima a s ní i sezóna pomerančů. Většina lidí naprosto miluje dát si šťavnatý pomeranč a nebo si z něj vymačkat džus. Jeho slupky však nemusíte hned vyhazovat.
Více než 80 % všech pomerančů se využívá k výrobě džusů. A jakmile je pomeranč vymačkaný nebo snězený, slupka se prostě vyhodí. Ale to nikdy nedělejte, protože tyto slupky mohou mít několik dalších využití. Rozhodně byste si měli příště rozmyslet, jestli slupku dáte do koše nebo si ji necháte. Tady je několik důvodů, proč si je nechávat.
Dokáží vybělit zuby
Když se zamyslíte nad tím, co pro vás znamená mít perfektní úsměv, určitě vás jako první napadnou zářivě bílé zuby. Pomerančová kůra obsahuje kyselinu citronovou, která se často přidává do bělících zubních past. Tím pádem slupky mohou pomoci, abyste se i vy mohli chlubit bílou barvou zubů.
Vyčistí zašlou špínu
Když si schováte pomerančové slupky, určitě vás potěší, že ušetříte peníze, které byste jinak dali za nákup čisticích prostředků. Stačí, když si jeden takový čistič vyrobíte doma. Budete potřebovat pouze ocet a pomerančové slupky. Nalijte si trochu octa do láhve a přidejte do ní i pomerančové kůry. Dejte do lednice a tam uchovávejte i několik týdnů. Každou chvilku to protřepejte. A tímto čističem umyjete okna, troubu, no vlastně cokoliv.
Repelent proti hmyzu
Z pomerančové slupky si taky můžete vyrobit účinný repelent proti hmyzu. Stačí, když si dáte usušit trochu pomerančové kůry. Poté naplňte rozprašovač čistou vodou a přidejte k tomu usušené pomerančové kůry. Nastříkejte tento repelent na sebe, kdykoliv to potřebujete.
Peeling na obličej
Když si zkusíte vytvořit vlastní peeling, můžete si tam přidat co budete chtít, a nijak vám to nepodráždí pokožku. K tomu ještě ušetříte nějaké peníze. Smíchejte v misce cukr a pomerančovou kůru. Nalijte k tomu váš oblíbený olej, například kokosový, a pořádně promíchejte. Aplikujte tuto směs na pokožku několikrát do týdne.
Co děláte vy s kůrou od pomeranče?