Jak zjistit kvalitu másla a odhalit jeho pravost již v obchodě? Na etiketě si všimněte jednoho ze čtyř slov
Máslo můžete v kuchyni využít snad všemi možnými způsoby, není proto divu, že je tak žádané. Jen je potřeba si vybrat opravdu kvalitní a ne jen nějakou levnou napodobeninu.
Máslo je druh produktu, který se prostě neztratí. Dělá se z něj vaječina, maže se s ním pečivo všeho druhu a tousty se bez něj neobejdou. Využijete jej při pečení jak slaných, tak i sladkých pokrmů a těsto na koláče a jiné dobroty bez něj moc dobré nebude. Jen je potřeba si umět doopravdy ověřit, zda je vaše zakoupené máslo kvalitní.
Jak si správně vybrat máslo
Pozornost věnujte již tomu, jak máslo vypadá zvenčí. Nenechte se napálit na žádné zkomoleniny máslových výrobků, vždy by na obalu mělo být napsáno „máslo“. V momentě, kdy je tam uvedeno toto slovo, je výrobce povinen respektovat technologii výroby pravého másla. Jakmile je na obalu například „máselná pomazánka“, máte jistotu, že si koupíte něco, co pravé máslo nevidělo ani z rychlíku.
Akceptovat se v názvu dají ještě slova jako „tradiční“ či „sedlácké“. Následným krokem by mělo být prostudování si obsahu produktu. Obecně platí, že čím méně složek máslo obsahuje, tím lépe pro vás. Másla s obsahem různých éček (E306, E202, E471) je lepší vrátit zpátky do regálu. Zároveň je třeba myslet na cenu. Bohužel, pokud chcete opravdovou kvalitu, musíte počítat s tím, že to nebude levné. Co se týče trvanlivosti, ta nesmí přesáhnout pět týdnů od data výroby.
Jak můžete pravost másla ověřit doma
Přirozená barva másla by měla být jemně krémově béžová s nádechem žluté. Pokud je máslo příliš světlé, nejspíše neobsahuje dostatek tuku. Když naopak připomíná vaječný žloutek, tak to výrobce nejspíše přehnal s barvivy. Jakmile máslo rozehřejete, mělo by se rovnoměrně a pomalu rozpouštět, na jeho povrchu by se neměly objevit žádné kapky tekutiny.
Skutečné máslo taje celkem dlouho, to je třeba vědět. Pravost ověříte i tak, že kousek másla vložíte do teplé vody. Kvalitní se vždy úplně rozpustí a na hladině se vytvoří mastný film, bílé kousky značí nekvalitní máslo. Pokud ovšem budete při nákupu opatrní a máslo si vyberete pozorně, tak se těchto pokusů můžete ušetřit. Komu by se přeci jen chtělo takto plýtvat časem, máslem (ať už pravý či falešným), vodou a hrnci.
Ověřujete si někdy doma pravost másla?