Podzimní prořezávání okrasných stromků a keřů snadno a bez chyb. Příští sezónu vás obdaří bujnými plody a květy
Podstatou prořezání je odstranění všech větví, které již nepřispívají produkci. Pokud ale tuto údržbu neprovedete správně, můžete zahradě uškodit.
Obsah
Jestliže chcete mít bohatou úrodu a pyšnit se udržovanou zahradou, je potřeba trochu víc než jen zalévat a hnojit. Pravidelné prořezávání stromů a keřů může zvýšit jejich sílu a zlepšit produkci ovoce nebo květů. Podle druhu stromu určujeme vhodné období na prořezávání. Je proto důležité zjistit si dostupné informace, jak správně pečovat o každou rostlinu. Prořezávání na správném místě je klíčové k udržení zdravých rostlin.
Správná doba na prořezávání stromů a keřů
Prořez může probíhat dvakrát do roka v závislosti na druhu stromu. Buď v zimě nebo předjaří, nebo v létě po sklizni. Řez v zimním období podpoří růst a vytvaruje korunu. V létě se odstraňují nepotřebné výhony a krátí větve. U některých druhů se provádí zimní i letní řez, například u švestky nebo meruňky pouze letní a u ovocných keřů se prořezává po sklizni.
Přílišné prořezávání může uškodit
Prořezy odstraňují stonky a listy, které jsou dvěma hlavními zdroji výživy stromů. Přílišné odstranění najednou může mít za následek poškození rostlin a jejich zotavení může trvat i několik let. Proto se doporučuje prořezávat méně a pravidelně a udržovat rozumný poměr mezi vzrůstem stromu a jeho plodným obrostem.
Prořezávání jedině nad očkem
Vždy byste měli provádět řez těsně nad očkem. Nenechávejte více než 1 centimetr, aby nedošlo ke vzniku nevzhledného pahýlu, který časem odumře. Během života stromu se provádějí tři různé řezy. V prvních letech slouží prořezávání k vytvarování koruny. V období plodnosti se strom prořezává pro větší úrodu a u starších stromů se prořezáváním prodlužuje životnost.
Používejte správné náčiní
Čisté, ostré a naolejované nástroje fungují lépe, vydrží déle a jsou bezpečnější. Pokud byste zahradnické nůžky nenaostřili, je pravděpodobné, že byste nemohli provést čistý řez. Takový řez se uzdravuje mnohem déle. Pokud své zahradnické nástroje pravidelně nečistíte, můžete šířit nemoci mezi rostlinami, aniž byste to tušili.
Měli byste si pamatovat základní pravidla
- Řez musíte provádět hladce a čistě a ošetřovat větší rány balzámem.
- Vést řez s cílem splynutí s původní větví.
- Starý strom prořezávat postupně v průběhu několika let.
- Udržet poměr vzrůstu stromu s jeho plodnou částí.
- Silné větve neřezat najednou, aby nedošlo k naštípnutí.
Staráte se o své stromy a keře správně?