Jak udělat ze starého chleba opět čerstvé pečivo | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Jak udělat ze starého chleba opět čerstvé pečivo? Pekařská technika s vodou mu vrátí měkkost a křupavost

Jak udělat ze starého chleba opět čerstvé pečivo? Pekařská technika s vodou mu vrátí měkkost a křupavost

Tato technika je velmi jednoduchá a nanejvýš efektivní. Navíc je rychlá a lze ji praktikovat malou chvíli před příchodem návštěvy. Chléb bude opět jako čerstvý.

chleba pod vodou 2
Zdroj fotografie: iStock

Možná to znáte i vy – koupíte bagety na následující den pro návštěvu, ale druhý den zjistíte, že už jsou zcela tvrdé. Nebo naopak máte doma v chlebníku čtyři dny tvrdý chléb a momentálně se vám nechce do obchodu, abyste si koupili nový. Nevadí, prozradíme vám jednu techniku, která z vašeho tvrdého chleba či bagety vytvoří chutné a křupavé pečivo, na němž si pochutnáte. Věřte, že nikdo nic nepozná. 

Připravte si tyto potřeby a můžete začít

Velké množství pomocných věcí třeba nebude. Připravte si pouze staré pečivo (bagetu či chléb), vodu a troubu. Možná jste se teď trochu udivili, protože chléb a voda k sobě jistě moc nepasují. Věřte nebo ne, ale voda je dokonalá pro zachránění starého pečiva. Ovšem nezapomínejte, že chléb či bageta nemohou být „tvrdé jako beton“ nebo plesnivé. 

voda pecivo
Zdroj fotografie: Depositphotos

Začněte tím, že dáte pečivo pod proud tekoucí vody. Pokud máte celý chléb či celou bagetu nemusíte dávat pozor na rozmočení vnitřku pečiva. Pokud je tomu naopak a vy máte například pouze půlku chleba, snažte se příliš nenamáčet prostředek. To stejné platí i u bagety. Pokud je uřízlá, párkrát ji pomocí proudu po celé délce namočte. Pečivo však rozhodně nesmí být mokré.

Poslední krok: pečení pečiva

Odložte pečivo stranou a předehřejte troubu na 150 °C. Chléb či bagetu neumísťujte na plech ani na pečicí papír, zespodu by byly rozmočené. Musíte je tedy umístit nejlépe na rošt. Po pěti minutách přitlačte na kůrku – pára se rychleji odpaří. Záleží na množství vody, ale chléb se může péct až patnáct minut. Je lepší ho moc nemáčet.     

chleb rost
Zdroj fotografie: Depositphotos

Je to velmi jednoduché. A pokud se vám nechce do obchodu nebo vás překvapí nečekaná návštěva, za patnáct minut můžete mít chutné a křupavé pečivo. Takové pečivo lze využít na chlebíčky, obložené chleby, k míchaným vajíčkům nebo tak, jak máte rádi. Klidně i s čerstvým máslem nebo ke guláši. Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: Foodish