Zlikvidujte všechny bakterie v dřevěném prkénku. Zabere to 2 minuty
adbz.cz » Hobby » V dřevěném prkénku se schovává nejvíc bakterií: Díky brusnému papíru, sodě či citronu bude zas jako nové

V dřevěném prkénku se schovává nejvíc bakterií: Díky brusnému papíru, sodě či citronu bude zas jako nové

Pokud při vaření používáte dřevěné prkénko, měli byste ho čas od času důkladně vyčistit. Velmi dobře se v takovém případě osvědčily tyto metody.

drevene prkenko zelenina
Zdroj fotografie: Depositphotos

Dřevěná prkénka mají v domácnostech velkou oblibu odnepaměti. Nejenže jsou jako dělaná pro krájení masa a ryb, ale také hezky vypadají a jsou cenově dostupná. Samozřejmě však mají i své nevýhody, a to zejména co se týká bakterií, které se na nich usazují. Ty tam zůstávají po každém krájení a mohou mít vážný dopad na vaše zdraví.

Brusný papír proti bakteriím

Například salmonela, která se dostala z masa do zářezů v prkénku, tam může přežívat několik dalších dnů. Jakmile ho poté znovu použijete, dostane se na jiné potraviny a následně i do vašeho organismu. Ochránit se před tím však můžete hned několika snadnými způsoby, jako je očista dřevěného materiálu brusným papírem. Nejprve začněte s tím, který má velké zrno.

kuchyňské struhadlo na sýr na dřevěné podložce
Zdroj fotografie: Freepik

Jakmile bude prkénko důkladně ošetřeno, udělejte to samé s brusným papírem s jemným zrnem. Díky tomu vyhladíte veškeré bakterie a stejně tak i nevzhledné prvky. Nakonec je dle webu Media důležité očistit povrch citronem a posypat ho solí. Ingredience nechte působit zhruba půl hodiny a poté stačí vše omýt horkou vodou a nechat vysušit. 

Pomůže také ocet a jedlá soda

Pokud doma nemáte brusný papír nebo se vám za něj nechce utrácet, můžete vyzkoušet ještě jednu osvědčenou metodu. Nejprve na prkénko nalijte vroucí vodu, očistěte ho a navrch pak nasypte jedlou sodu. Tu je nicméně důležité důkladně rozprostřít, aby se dostatečně vetřela do dřeva. Jakmile tak uděláte, vše ještě zalijte octem. 

Jedlá soda s limetkou
Zdroj fotografie: Pixabay

Během chviličky si budete moci všimnout, že soda syčí, což je podle webu Whirlpool běžná reakce. Díky té se také veškeré nečistoty začnou od dřeva oddělovat a bakterie to do jedné vyhubí. Po dokončení procedury prkénko ještě jednou opláchněte vroucí vodou a nakonec osušte. Ve výsledku bude krásně čisté a zcela bezpečné k dalšímu použití.