Stačí jednou zatopit v kotli a schytáte pokutu 50 000 Kč: Pozor na to
adbz.cz » Hobby » Stačí jednou zatopit v kotli a schytáte pokutu 50 000 Kč: Češi mnohdy ani neví, že ji riskují

Stačí jednou zatopit v kotli a schytáte pokutu 50 000 Kč: Češi mnohdy ani neví, že ji riskují

Pokud se chystáte topit ve své domácnosti, dejte si pozor na možnou pokutu ve výši až 50 000 Kč. Úředníci vám ji mohou napálit kdykoli.

detail kotel uhli
Zdroj fotografie: Depositphotos

Silné výkyvy počasí přispěly prvním mrazům, které se v Česku objevily spolu se silnými dešti. To překvapilo mnoho obyvatel, přičemž někteří z nich již začali topit ve svých kotlech. Ještě než tak učiníte i vy, nezapomínejte na to, že některé starší druhy těchto zařízení již nesmí být používány, a to dle webu iDnes pod hrozbou pokuty ve výši až 50 000 Kč. 

Až 50 000 Kč za používání starého kotle 

Zákaz používání kotlů první a druhé třídy byl schválen již před 12 lety a s letošním rokem vešel v platnost. Stát se navíc pokoušel dostat tuto skutečnost do povědomí občanů mnoha různými způsoby, takže pokud jste staré zařízení nestihli vyměnit, budete mít velký problém. Za jejich používání totiž nově hrozí vysoká pokuta, a to až padesát tisíc korun.

plynový kotel
Zdroj fotografie: Freepik
Za vlastnictví nesprávného kotle schytáte od září pokutu až 50 000 Kč.

Tu vám nicméně dle Ministerstva životního prostředí úředníci mohou udělit na základě svého uvážení. Kontroly přitom mohou probíhat s předčasným ohlášením, ale i bez něj. V případě, že byste je poté k sobě domů nepustili, nikdo se k vám násilím dobývat nebude. Jakmile však dostanete upozornění a budete ignorovat i to, hrozí pokuta 20 000 Kč. 

Stále existují i výjimky 

A pokud kontrola následně prokáže, že používáte kotel, který nesplňuje alespoň třetí třídu, může vám být udělena pokuta až 50 000 Kč. Výjimku však budou muset udělat v případě, že váš kotel na tuhá paliva má stále platnou revizi. Ta se provádí každé tři roky, a pokud ji máte, problémy vás čekají až při příští kontrole. Nyní na vás ještě nikdo nemůže. 

Detail komínu s mraky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile však uplyne stanovená lhůta, revizní technik vám již nebude moci udělit schválení k užívání kotle, který není ze zákona povolen. Ještě horší situace pak může nastat, když úředníci zjistí, že revizi nemáte. Tehdy vás buď varují, nebo vám rovnou udělí zmiňovanou pokutu. Nejlepší samozřejmě bude, když si zařídíte novější zařízení.