Pokuta za štěkání: Majitelé psů se pořádně prohnou. Stačí jedna stížnost
adbz.cz » Hobby » Pokuta za štěkání: Kdo má nevychovaného psa, ten se pořádně prohne. Hrozí hned v několika případech

Pokuta za štěkání: Kdo má nevychovaného psa, ten se pořádně prohne. Hrozí hned v několika případech

Ne vždy je vlastnictví psa takříkajíc bez rizika. Naopak – pokud si nedáte pozor, může vás nepříjemná pokuta čekat třeba i za jeho štěkání.

stekani psi listi
Zdroj fotografie: whity / Creative Commons / CC BY

Psi přinášejí radost, společnost a bohužel někdy také dost hluku. Zatímco někteří se mohou v bouřlivém štěkání svých chlupatých přátel doslova vyžívat, pro jiné může být ta samá činnost zdrojem neustálého podráždění – zejména pokud narušuje spánek nebo jiné každodenní činnosti. I proto mohou být pokuty za štěkání poměrně vysoké.

Zákony o obtěžování hlukem

V zásadě by se znění zákonů, které se tomuto tématu věnuje, dalo shrnout takto: majitelé nemovitostí musí zabránit jakémukoli rušení, které negativně ovlivňuje jejich sousedy. To zahrnuje i hluk způsobený domácími zvířaty.

Pokud pokus o domluvu selže (a podle mých zkušeností se to stává celkem často), mohou poškozené strany věc předat obecním nebo městským úřadům nebo dokonce orgánům činným v trestním řízení, zejména pokud štěkot přetrvává i během stanovených hodin klidu,“ říká pan Petr T. z Prostějova, předseda SVJ, který prý něco podobného řeší několikrát do roka.

Pokuta za štěkání: Majitelé psů se pořádně prohnou. Stačí jedna stížnost.
Zdroj fotografie: Depositphotos
Pokuta za štěkání: Majitelé psů se pořádně prohnou. Stačí jedna stížnost.

Možné sankce za dlouhodobé patlání štěňat

Důsledky nezvládnutí štěkání psa se mohou rychle stupňovat. Počáteční pokuty se obvykle pohybují okolo 500 až 1 000 Kč, ale postupně se mohou vyšplhat až na 10 000 Kč nebo dokonce 100 000 Kč, jak jsme na webu adbz informovali už dříve. A zapomínat nesmíte ani na pokuty za chov zvířat v bytových domech. Ty můžete dostat tehdy, pokud jednáte v rozporu s domovním řádem nebo místními vyhláškami.

Pozor na týrání zvířat

Ale ve hře není jen rušení nočního klidu. Problémem pro vás může být i zákon č. 246/1992 Sb. (Zákon České národní rady na ochranu zvířat proti týrání). Pokud totiž svého psa necháváte často samotného, můžete do některé z jeho „škatulek“ klidně spadnout. Tak pozor na to – vašeho domácího společníka by vám tak klidně mohli i zabavit, dodává web Aktuálně.

Pokuta za štěkání: Majitelé psů se pořádně prohnou. Stačí jedna stížnost
Zdroj fotografie: Pixabay
Pokuta za štěkání: Majitelé psů se pořádně prohnou. Stačí jedna stížnost.

Hlasité štěkání však není jediným problémem, který může majitelům psů vynést pokutu. Peněžní sankce totiž mohou být uloženy i za další přestupky – třeba za neočipování, neuklízení po nich na veřejných prostranstvích a vyhýbání se poplatkům. A tento trend se nevyhýbá ani zahraničí – web ČT24 informoval o francouzském městečku, kde se nadměrné štěkání pokutuje přímo jako takové.