Porcování melounu nikdy nebylo jednodušší. Jediný správný postup, při kterém nebudete celí ulepení a nezašpiníte kuchyň
Meloun je oblíbenou letní pochoutkou nejen dětí, ale i dospělých. Často však máme problém s jeho krájením, a to především kvůli jeho tvrdé slupce.
Tím pravým letním osvěžením v parný den je právě meloun. Je nejen nízkokalorický, ale také plný vody, takže nám přinese potřebné osvěžení. Kromě vody obsahuje rovněž velké množství antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše tělo. Častým oříškem ale může být jeho rozporcování. I když se tento úkol může na první pohled jevit jako velmi složitý, jeho řešení je ve skutečnosti velmi jednoduché.
Nejprve si ho musíme pořádně připravit
Než se vrhneme do samotného krájení melounu, je potřeba jej nejprve pečlivě umýt. Tím ho zbavíme nečistot, jež mohou být na jeho slupce ještě z obchodu. Během krájení bychom totiž mohli zanést tyto bakterie na plochu melounu, kterou budeme následně konzumovat. Pomocí ostrého nože následně odřízneme oba konce melounu. To nám do značné míry usnadní jeho porcování.
Na jeden konec následně meloun postavíme. Díky oříznuté ploše bude mít lepší stabilitu, a tak si s jeho porcováním snadněji poradíme. Meloun poté podélně rozkrojíme. To nám poslouží k tomu, abychom ho naporcovali na trojúhelníky nebo půlměsíce. Pokud chceme z melounu nakrájet kostičky, budeme ho v prvním kroku muset rozříznout příčně.
Můžeme si připravit trojúhelníky, ale i lahodné plátky
Při krájení melounu do tvarů malých trojúhelníků si ho jednoduše rozkrojíme nejprve napůl, poté na čtvrtiny. Čtvrtky následně postupně rozporcujeme, čímž nám vzniknou malé kousky ve tvaru trojúhelníku. Mnohem lepším způsobem porcování jsou ale kostičky. Těch dosáhneme, pokud meloun nakrájíme svisle po jeho délce. Poté po celé šířce uděláme příčné řezy. Díky tomu vytvoříme mřížku.
Takto připravený meloun můžeme podávat i našim hostům, protože nehrozí, že by se během jeho konzumace zašpinili. Meloun si ale můžeme i oloupat. Toho docílíme jednoduše tak, že si jej postavíme na ořezanou plochu a po celém jeho obvodu ho budeme postupně nožem zbavovat slupky. Díky tomu se nám bude mnohem lépe porcovat.