Loupání jablek může být časově náročné, zvláště při přípravě velké dávky, třeba do štrúdlu nebo pokud připravujete velké množství přesnídávky. S několika jednoduchými tipy však můžete tento proces výrazně zkrátit a vychutnat si sladké ovoce během okamžiku. U některých postupů navíc ušetříte i část dužniny, kterou byste jinak vyhodili společně se slupkou.
Loupání jablek pomocí škrabky
Nejběžnějším způsobem, jak odstranit slupky z jablek, je použití škrabky. I tady si však můžete práci ulehčit. Škrabka musí být ostrá a pevná, aby bez námahy klouzala po povrchu jablka. To vám umožní oloupat slupku v dlouhých souvislých proužcích. Ideální je jablko loupat po jeho obvodu, kdy slupku odstraníte v jednom pruhu. Chce to trochu cviku, ale ušetříte si námahu, protože nemusíte po každém proužku opět vyvíjet tlak a dostat se škrabkou pod slupku. Obzvlášť se hodí, pokud loupete seschlá jablka, u nichž není jednoduché slupku škrabkou proříznout.
Loupání slupky nožem
Pokud nemáte po ruce škrabku na zeleninu, může vám posloužit i krájecí nůž. Důležité je, aby byl ostrý a pohodlně vám seděl v ruce. Je tedy dobré zaměřit se na jeho velikost. Ačkoli tato metoda vyžaduje více dovednosti a přesnosti, nakonec ji lze také vypilovat k dokonalosti. Většinou však počítejte s tím, že budete mít na slupkách více dužiny, než pokud zvolíte jinou metodu loupání jablek. A to je škoda, zvlášť pokud se vám podařilo v obchodě vybrat opravdu chutné kousky.
Blanšírování horkou vodou
Je to fantastická technika, obzvlášť pokud potřebujete oloupat větší množství jablek. Přiveďte hrnec s vodou k mírnému varu a pomocí děrované lžíce ponořte jablka do horké vody asi na 30 sekund až 1 minutu. Horká voda způsobí, že se slupka uvolní a bude se snáze odlupovat. Poté přemístěte jablka okamžitě do misky s ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření.
Po vychladnutí slupka z jablka lehce sklouzne, stačí ji jen jemně promnout prsty nebo porušit nožem. Jablka tak zbavíte slupky bez usilovné námahy, a navíc se stáhne jen samotná slupka, na které bude minimum dužiny. Je to tedy nejrychlejší a nejúspornější metoda, při které vznikne jen minimum odpadu.
V obchodech málokdy narazíte na opravdu ošklivá jablka, která nevybízejí k nákupu. Skvělý vzhled mají díky voskovému ošetření, které byste p…
více
Loupač a kráječ jablek
Pokud připravujete jablka opravdu často, pak můžete zvážit pořízení ručního kráječe jablek. Tento pomocník bez větší námahy zbaví jablka slupky, jadřinců a také je nakrájí. Na trhu existují jednoduché malé strojky za pár stovek, ale pořídit si můžete i ty dražší, které jsou efektivní a určené pro profesionální použití. Tyto kráječe se dají použít i při zpracování tvrdších hrušek.