Jak se správně starat o česnek, aby jeho plody byly velké a dostatečně aromatické? Červen patří mezi klíčové měsíce

Česnek se řadí mezi vytrvalé rostliny, která patří do odrůdy cibulovitých. Má několik jednotlivých stroužků a je charakteristický svůj výraznou a štiplavou vůní.

i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Jednotlivé stroužky česneku jsou kryty ještě ve vlastním obalu, který má bílé až fialové zbarvení. Z každého stroužku můžeme vegetativně rozmnožit další celý česnek. Jednotlivé stroužky česneku se sází do země na podzim nebo na jaře. Česnek snadno podléhá chorobám a je obtížné pro něj přezimovat, proto je pro výsadbu důležité vybrat správné odrůdy. Jeho sklizeň probíhá v době, kdy jeho nať začíná usychat. Skladovat jej můžeme na chladném, stinném místě klidně celou zimu. 

Na co si musíme dát pozor

Pokud česnek vysazujeme na podzim, bude zapotřebí se mu věnovat hlavně na přelomu měsíce května a června. V této době by měl česnek přestat růst a měl by začít tvořit jednotlivé hlavy. Aby naše úroda byla nejen bohatá, ale také zdravá, je zapotřebí dostatečné množství vody a hnojiva. Pojďme se společně podívat, co nás v červnu čeká za práci na našem záhonku. 

iZdroj fotografie: Pexels

Zralý česnek můžeme poznat podle toho, že na jeho stvolu se začnou objevovat květy nebo pacibulky. Ještě předtím se ale samotný stvol může začít kroutit. Pokud toto na své zahradě zpozorujeme, měli bychom okamžitě zasáhnout a tyto části rostliny odlomit. Stejně tak stvol zbavujeme pacibulek. Následující tři dny bychom česnek neměli zalévat, hrozí zde zvýšené riziko vzniku infekce celé rostliny. 

Česnek miluje nejen vodu, ale i kvalitní hnojení

Rostliny česneku je zapotřebí dostatečně zalévat. Na to nesmíme zapomínat hlavně s příchodem jara, protože se zvyšující se venkovní teplotou, budou nároky rostliny na vodu vyšší. Půdu, ve které je česnek uložen, musíme minimálně dvakrát do týdne navlhčit dostatečným množstvím vody. Tento proces následně omezujeme, protože přímo před sklizní je naopak zapotřebí, aby česnek byl bez vody zhruba 14 dní. 

iZdroj fotografie: Pexels

Nesmíme ale vynechávat ani hnojení a péči o stopky. To jsou právě přímo před sklizní jedny z nejzásadnějších kroků. Pokud se chystáme česnek sklízet, je zapotřebí zbavit ho plísní nebo jiných nečistot. Na to nám poslouží roztok, který si doma připravíme z jedné lžíce síranu draselného a 10 litrů vody. Vzniklým roztokem česnek zalijeme zhruba 14 dní před sklizní. 

Zdroj: The MicroGardner, GroVeg

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Zobrazit další články