Jak snížit spotřebu vody v kuchyni: Opakované využití vody z vaření a mytí nádobí ve dvou fázích
Tyto jedinečné tipy vám pomohou snížit spotřebu vody v domácnosti a ušetřit tak mnoho peněz na účtech za elektřinu. Stačí udělat několik změn v běžných návycích.
Obsah
Voda hraje velmi důležitou roli nejen v dobrém zdraví, ale také při údržbě domácnosti, vaření a hygieně. Většina lidí ji však spotřebovává příliš velké množství, čímž zbytečně utrácí více peněz, než by skutečně měli. Největší pozornost stojí za to věnovat především jejímu užívání v kuchyni při přípravě pokrmů, mytí nádobí a dalších běžných návycích, které vyžadují mnohem menší množství vody, než se může na první pohled zdát. Naštěstí však existuje několik užitečných typů, které vám pomohou snížit její spotřebu a udržet si plnou peněženku.
1) Mytí ovoce a zeleniny
Pokud chcete očistit ovoce nebo zeleninu, kterou se chystáte sníst, je nejlepší nemýt každý kus jeden po druhém pod kohoutkem – tímto způsobem totiž necháváte protékat velké množství vody pro nic za nic. Mnohem lépe proto uděláte, pokud si vezmete mísu, vložíte do ní všechny kusy lahodných plodů přírody a zalijete je. Poté je můžete jemně očistit rukama a zbylou tekutinu následně vylít nebo převařit a použít ji znova (popřípadě ji můžete vylít do květináčů).
2) Ruční mytí nádobí
Mnoho lidí nechává téct vodu při mytí nádobí, čímž opět spotřebovávají větší množství, než je skutečně třeba. I v tomto případě však můžete zakročit, a to tím, že zacpete špuntem umyvadlo, necháte jej zcela napustit a poté umyjete všechno špinavé náčiní společně. Jakmile vše očistíte, můžete nádobí ještě opláchnout vodou kus po kusu. Tímto způsobem ušetříte mnoho nejen mnoho peněz, ale také času, protože zbytky jídla a ostatní špína se rozpustí mnohem rychleji.
3) Používání myčky nádobí
Nikdy byste neměli pouštět myčku kvůli několika kusům nádobí – vyplatí se počkat, až bude kompletně plná, protože při jejím zapnutí spotřebováváte velké množství vody (a to nehledě na to, kolik nádobí jste vložili dovnitř). Pokud naléháte, můžete postupovat podle předchozího způsobu a potřebné náčiní umýt ručně. Snažte se také nádobí vždy dobře poskládat, aby se voda mohla dostat všude a odstranit tak usazené nečistoty.
4) Během vaření
Pokud připravujete jídlo, které vyžaduje, aby se jakákoliv část pokrmu vařila ve vodě, můžete použitou tekutinu zužitkovat k přípravě dalších pokrmů nebo k jejich dochucení. V případě, že tedy například vaříte brambory či jinou zeleninu, můžete použitou tekutinu využít jako základ pro dobrý vývar – jen tímto způsobem ušetříte několik litrů vody. Ze začátku se může zdát, že se jedná o zanedbatelné množství. Pokud ovšem vaříte pravidelně, tento jednoduchý trik se velmi rychle odrazí na vašich účtech.
5) Nepoužívejte vodu k rozmrazování
Mnoho lidí má tendenci používat vodu k rozmrazování potravin. To je však naprosto zbytečné, protože tímto způsobem spotřebovávají její větší množství a navíc mohou potraviny poškodit (zejména pokud se jedná o maso). Mnohem lepší způsob je vložit zamrzlé ingredience do chladničky, kde se během několika hodin rozmrazí a navíc na nich nebudou žádné škodlivé bakterie – nejlepší je však vložit je do ledničky přes noc.