Proč se psi před vykonáním potřeby otáčí dokola? Hledají vhodnou světovou stranu, tvrdí vědci

Téměř každý pes má tendenci se před vykonáním potřeby otáčet a někdejší studie odhalila, proč tomu tak ve skutečnosti je. Pravděpodobně budete překvapeni.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Již mnoho odborníků se snažilo najít odpověď na otázku, proč se psi před vykonáním potřeby vždy otáčí. Je sice jasné, že tímto způsobem dávají najevo, že potřebují vyloučit přebytečné tekutiny, ale i kdyby to potřebovali vykonat seberychleji, nikdy neopomenou udělat malé kolečko. Účelem tohoto neobvyklého návyku však není hledání ideálního místa, kde hrabat – jedná se o mnohem složitější záležitost, která vás pravděpodobně překvapí. Aby se totiž pes mohl vyčůrat, musí nejprve najít správnou světovou stranu, zjistili vědci.

Velmi složitý proces 

V průběhu let se objevily různé teorie o tom, proč se psi musí vždy otáčet před tím, než vykonají svou potřebu. Někteří odborníci si mysleli, že se jedná pouze o způsob, jak najít správné místo v trávě nebo kde vyhrabat díru. Jiní zase spekulovali nad tím, že si zvířata tímto způsobem ověřují, zda jim nehrozí nebezpečí, aby nebyla zaskočena v tu nejhorší možnou chvíli. Důvodem tohoto neobvyklého návyku je však něco úplně jiného a pravděpodobně i vy budete překvapeni, proč tomu tak ve skutečnosti je.  

Během studie, kterou publikoval v roce 2013 časopis „Frontiers in Zoology“, totiž vyšlo najevo, že je tento proces ve skutečnosti mnohem složitější, než se doposud předpokládalo. Vědci díky dlouhodobému pozorování zjistili, že otáčení psů před vykonáním potřeby souvisí s magnetickými póly Země. Chlupáči je využívají podobně jako ptáci – na rozdíl od nich však k nalezení ideálního místa pro vykonání své potřeby (ptáci tuto schopnost potřebují především k navigaci během svých sezónních letů). 

Snaha najít jih nebo sever

Ačkoliv to může znít směšně, zoologové zkoumali a analyzovali po dobu dvou let chování téměř tisíce psů při vyměšování, což jim poskytlo jasné výsledky. Zjistili, že když je magnetické pole Země stabilní, psi mají tendenci vykonávat svou potřebu především na severu nebo na jihu, a to bez zdlouhavého otáčení. Naopak při sebemenší magnetické nestabilitě se chlupáči otáčeli ve snaze najít správný směr velmi dlouho. A pokud jej najít nedokázali, vykonali svou potřebu na náhodném místě. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odborníci se také domnívají, že tato schopnost pomáhá psům zapamatovat si dané místo, což je důležitý aspekt pro označení jejich teritoria. Lze tedy také říci, že pokud se ocitnete v lese se psem bez telefonu, kompasu či dalších pomůcek, které by vám pomohly najít směr, stačí svého mazlíka pozorovat před vykonáním potřeby. Se vší pravděpodobností vám totiž ukáže směr a vy se budete moci vrátit domů – raději se však vždy před odchodem do lesa ujistěte, že víte, kudy jít zpět, neboť by se procházka mohla stát záhy noční můrou. 

Otáčení před spaním

Psi mají také tendenci otáčet se před ulehnutím do svého pelechu. Tento návyk je pravděpodobně dalším způsobem, jak chlupáči určují nejvhodnější místo pro svůj spánek a ujišťují se, že je magnetické pole stabilní, příp. nestabilní. Jedná se navíc o další aspekt, který jim pomáhá mít povědomí o jejich teritoriu a klidně spát. Je ovšem důležité zmínit, že vědci tuto činnost stále zkoumají.  

Jak často se otáčí před vykonáním potřeby váš pes?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články