V ledničce rajčata ztrácí chuť i vůni. Obojí se ale dá napravit
Za chutí a charakteristickou vůní rajčat se skrývá kombinace působení cukrů, kyselin a těkavých látek. Když je budete nesprávně uchovávat, o svou přednost přijdou.
Chuti a vůni čerstvého ovoce a zeleniny se nic nevyrovná. Pokud je ale potřebujete skladovat a současně chcete, aby si zachovaly kvalitu a charakteristické vlastnosti, je dobré postupovat obezřetně. V případě například rajčat to vůbec není jednoduchá záležitost, protože záleží i na tom, jak moc zralá jsou. A nikdo nechce z lednice vytahovat moučná rajčata bez chuti.
Potřebují správnou teplotu a prostředí
Narazit v obchodech na opravdu aromatická a sladká rajčata není snadné, ale na nejrůznějších farmářských trzích to není problém. Pokud je nechcete konzumovat hned, je důležité dopřát jim správné podmínky, aby si zachovaly báječnou chuť i vůni. Obecně by se měla skladovat při pokojové teplotě a mimo dosah přímých slunečních paprsků.
Parapet tedy není pro uchovávání rajských jablíček nejvhodnějším místem. Místnost by měla být dobře větraná. V případě zralých plodů je teplota skladování důležitým faktorem. Když je necháte ležet při teplotě 20 stupňů Celsia, v rajčeti se zvýší produkce látek, které jsou zodpovědné za chuť, a bude ještě aromatičtější.
Po pobytu v lednici není vše ztraceno
Spousta lidí je uchovává v lednici nebo je mrazí. Jenže při teplotě kolem čtyř stupňů Celsia se začnou rozkládat pachové a chuťové látky. Jde o to, že rajčata jsou poměrně choulostivá a chlad ničí jejich kvalitu. Podle některých studií ale i rajčata, která byla několik dní v ledničce, nejsou úplně ztracená a znovu mohou výborně chutnat.
Po vyndání z chladu je ale musíte nechat se aklimatizovat. Stačí jeden den, který rajče stráví při pokojové teplotě, a aromatické látky se u něj znovu objeví. Ideální je samozřejmě konzumovat čerstvou a zralou zeleninu i ovoce. Pokud ale z nějakého důvodu chcete rajčata dlouho uchovávat, kupujte nezralá. Neměla by být natlučená nebo nějak jinak poškozená.