Zelenina a ovoce, které se musí skladovat odděleně. Jinak se s absolutní jistotou do pár dní zkazí
Nesprávné skladování ovoce a zeleniny může často vést k rychlejšímu dozrávání plodů a jejich kažení. Na vině je především rostlinný hormon ethylen.
Proces kažení ovoce a zeleniny se může výrazně urychlit, pokud skladujete určité druhy vedle sebe. Nejde totiž jen o to, které patří do lednice a které ne, ale také o fakt, že některé z nich jsou producenty ethylenu, rostlinného hormonu zodpovědného za dozrávání. Ty by totiž nikdy neměly přijít do styku s plody, jež jsou na něj naopak citlivé a mohou se při jeho působení začít mnohem rychleji kazit. Níže jsme se pro vás toto téma pokusili osvětlit.
Kategorizace ovoce podle ethylenu
Mezi nejznámější producenty ethylenu patří především banány, melouny, jablka, rajčata a avokáda a mezi plody, které jsou na tento hormon nejvíce citlivé, patří mrkev, brokolice, okurky a listová zelenina. Kategorizaci však komplikuje skutečnost, že mnozí z těchto producentů jsou na ethylen sami citliví, produkují jej pro spuštění vlastního procesu zrání a že existuje několik výjimek v závislosti na odrůdě a fázi zrání. Například jsou na ethylen citlivá zelená rajčata, protože ještě nejsou zralá, ale na červená rajčata již tak velký vliv nemá.
Existuje ještě jedna metoda třídění ovoce, která plody rozlišuje podle toho, zda po utržení dozrávají déle. Jednou skupinou je v tomto případě klimakterické ovoce, jako jsou banány, kiwi a mango, které je schopno dozrávat tím, že samo zvýší svou produkci ethylenu: proto se tyto plody často sklízejí nezralé a nechávají se dozrát ve skladu nebo nákladních vozech. To se naopak neděje u neklimakterických plodů, jako jsou citrusy, hroznové víno, třešně, ananas, melouny nebo bobulovité ovoce. Změkčit a zlepšit jejich chuť však mohou jiné enzymy.
Co to znamená pro skladování?
Především to znamená, že není dobré uchovávat odrůdy produkující ethylen v blízkosti odrůd citlivých na tento plyn. Podle odborníků může tento rostlinný hormon způsobit žloutnutí brokolice a zelí, kažení okurek, hořknutí mrkve, změnu barvy salátu a další zeleniny, nebo dokonce rozvoj plísně. Nežádoucí účinky ethylenu lze také naštěstí poměrně snadno potlačit – stačí jen zajistit, abyste zeleninu a ovoce produkující ethylen a zeleninu a ovoce na něj citlivé skladovali odděleně, a to i pokud je uchováváte v ledničce.
Dobrou zprávou však je, že chlazení zpomaluje produkci ethylenu, tudíž pokud chcete některé plody, jako například avokádo, udržet co nejdéle nezralé, můžete je uchovávat právě v lednici. Pokud naopak plánujete některé ovoce, které ještě nedozrálo a produkuje ethylen, brzy sníst, měli byste jej uchovávat při pokojové teplotě v kuchyni. Další možností je také zabalit jej do igelitového sáčku, aby se ethylen nerozptýlil do vzduchu, a naopak urychlil proces zrání.
Tento jev můžete využít ve svůj prospěch také v případě, že uchováváte další klimakterické ovoce, jako je kiwi nebo například mango. Aby plody rychleji uzrály, jednoduše je zabalte do papírových sáčků. Díky tomu zachytíte plynný ethylen a urychlíte jejich dozrávání. Ještě lepších výsledků dosáhnete, pokud k plodům přidáte jablko, jeden z největších producentů ethylenu.